Toplotna črpalka potrebuje za delovanje električno energijo. Porabi jo približno 3 - 5 krat manj kot proizvede koristne toplote za ogrevanje. V primerjavi s kurilnim oljem je strošek ogrevanja z ogrevalnimi toplotnimi črpalkami približno 2,5 - 4 krat nižji.

 

Image

 Cena kurilnega olja in zemeljskega plina skokovito narašča. V prihodnosti se ne bo znižala !
  Za leto 2009 je cena le predvidena,z istim trendom rasti kot leta 2008. S TOPLOTNO ČRPALKO
  JE STROŠEK OGREVANJA IN IZPUST CO2 vsaj POLOVIČEN

Ogrevalna toplotna črpalka, ki koristi kot vir toplote vodo ali zemljo ponavadi delujeje samostojno, tista, ki pa koristi kot vir toplote zunanji zrak, deluje samostojno ali pa v kombinaciji z že obstoječim ogrevanjem na kurilno olje, plin ali drva. V toplejših dneh uporabljamo toplotno črpalko, v zelo hladnih pa obstoječe konvencionalno ogrevanj ali kombinacijo obeh. Na primorskem lahko toplotna črpalka na zrak deluje povsem samostojno.

Investicija inštalacije "zračne" toplotne črpalke k obstoječemu sistemu se povrne v približno 4 - 7 ih letih. Odvisno je predvsem od količine predhodno porabljenega energenta in od zahtevnosti inštaliranja.

Image

Za ogrevanje porabimo 88,3% energije v gospodinjstvu(skupaj ogrevanje stavbe in ogrevanje sanitarne vode)

 

Z uporabo ogrevalnih toplotnih črpalk pripomoremo tudi k zmanjšanju uporabe fosilnih goriv ter s tem tudi k zmanšanju izpustov C02.